Posto imam...malih problema sa mojim nesretnim motorom, odlucio sam da nabavim novi blok, klipove, radilicu, i set za bregastu za vecim liftom.
Posto ne zelim da napravim NIJEDNU od gresaka (kojih je bilo par) kao sa "proslim" motorom, prihvatam svaki vid sugestije sta kako gde i kada raditi da to sve prodje kako treba. Planira se sledece:
Blok: nabalja se standardan blok, nov, sa radilicom, i svim lezajevima. Podsecam da je blok aluminijumski, sa upresovanim celicnim lajnerima.
Oil catch tank: odnosno rezervoar za reciklazu uljnih para. Montira se naravno na glavu, ima odusak u atmosferu (umesto u usisnu granu kao do sada) i povrat u blok. Busi se rupa za povrat u bloku, ovo bi trebalo da odradi tuner koji i dobavlja blok - koji je u garanciji, sa busenjem koje montaza oil catch-a zahteva)
Glava: ostaje moja sa postojeceg motora, ventili isti, menjane vodjice (usisne bronzane, izduvne gusane).
Bregasta: menja se, ide se na profil sa +3.3mm dodatnog lifta i 280 deg. trajanjem, predvidjena za rad sa mehanickim potiskivacima, tako da hidropotiskivaci i opruge lete napolje, stavljaju se jace opruge, "buckets" ( pretpostavljam da su to one metalne kapice u koje lupa bregasta ), i "shims" (sta god to bilo...) takodje idu unutra, prilagodjeni mehanickom potisku ventila. Ventili ostaju, nema potrebe dirati ih jer nema mesta u glavi za stavljanje novih, vecih.
Klipnjace: ostaju ove koje sada koristim, znaci kovane
Klipovi: zadrzava se STD kompresija, klipovi su kovani, na meri za blok koji nabavljam, sa upustenim sicevima za ventile, i izgledaju ovako:
To je za sada to.
Sugestije, predlozi, uputstva...ovaj put, da uradim sve kako treba.
Shims su plocice (njih lupa bregasta ), a bucket su soljice iliti potiskivaci, ono u cemu stoji plocica.
Vodjice - fiatovi turbo motori imaju izduvne vodjice od bronze, radi boljeg hladjenja ventila, a usisne su gusane. Zasto si ti zadrzao izduvne od gusa, a usisne stavio od bronze? Zasto ne sve od bronze? Bronza bi trebala bolje da provodi toplotu pa bolje hladi izduvne ventile.
BOOST je napisao:Nadgledaj ovu temu za odgovore << Enter >>
Sto se tice Shims i buckets, u kombinaciji sa ventilima i novim oprugama, to bi trebalo da je otprilike ceo "valvetrain" koji mi i treba, zar ne?
A sto se tice vodjica, izgleda da sam malo obrnuo stvari...Koliko znam, nije mi potrebna neka silna disipacija toplote na usisnim ventilima, i ne greju se nesto preterano, zato nisam ni stavljao sve bronzane vodjice. Osim toga, takav raspored je i bio na STD glavi, pa nisam ni menjao.
Posto vec pravis druge vodjice idi na alternativu izduvnih ventila tipa izbora materijala Nimonic 80 (NASA Materijal)
M3 , M5 540 koriste nimonic takodje.
Imas SAAB 9-3 i SAAB 9-5 ventile sa 29 mm i 5mm stablom, tanje stablo akumulira manje toplote te samim tim resavas dosta.
Duzina je 108mm ali nije problem da se obradi na kraci .
Inace standardni vetili koje imas u glavi su indenticnog kvaliteta sa SAAB 9000 TuRbo modelima, jedini razlog da bi ih menjao je sto su tanji i brzi rad sa njima.
No, ja mogu da ti kazem da na jedan nacin kad razmislim, bazanje para.
Ja nemam problema sa mojim ventilima koji su kvaliteta kao tvoji a 7mm su debljine?!
Cak su i usisni za srednji do viskoki stresni rezim rada.
Dakle.. ostavi ventile original.
Ako rade posao u SAABu kako treba na TuRbo motoru radice i kod tebe sa NOS sistemom
Ajde daj meni zadnju rec:
Da ja zavrsim sa glavom?
Posto sad sedim i sklapam ti hibrida , uzmi glavu od 306 2.0 16V motora
Taj je motor sa 163Ks imas ventile na
usisu 34,1mmx6x106,38
izduvu 30,7x6x105,3
==================
Eto, posto je to isto na bloku sa 86mm promerom XU10J4RS;)
Zekim se malo da razbijem monotoniju. Samo citam i slusam jer sumnjam da bih imao nesto pametno da ti predlozim sto ti vec nisi po hiljadu puta razvrteo po tvojoj glavi.
Kroz to smo vec prosli, secas se? Kad smo pricali o dihtunzima, kad sam pokusao da proverim da li mogu da stavim dihtung sa XU10RS na moj blok, Ne ide.
XU10RS i EW10J4 su 2 TOTALNO razlicita motora, i glava sa jednog ne pasuje na drugi. Proverio sam.